image


Tehnica nodului chirurgical


Mai jos e prezentata tehnica nodului simplu efectuat cu mana stanga.


Pozitia de plecare, Fiecare fir se tine intre policele si indicele mainii. Incrucisarea firelor. Firul din mana dreapta e trecut in mana stanga (anterior, indepartat de cel care face nodul). Firul din mana stanga e trecut in dreapta (posterior, apropiat de cel care face manevra). Firele incrucisate. Firul din mana dreapta e spre operator, firul din mana stanga e in partea opusa operatorului.
Fixarea firului din mana stanga. Mana stanga se roteste dinspre lateral spre medial in asa fel incat degetele III-V sa fie aplicate de-a lungul firului. Fixarea firului din mana stanga. Prinderea firului cu degetele III-V; imediat firul e eliberat din degetele I-II, care raman libere. Fixarea firului din mana stanga. Cu firul tinut cu degetele III-V si degetele I-II ale mainii stangi libere se roteste mana in asa fel incat fata volara a degetelor III-V se aplica pe fir.
Fixarea firului din mana stanga. Pozitia la care s-a ajuns prin rotatia descrisa anterior. Fixarea firului din mana stanga. Se apuca firul cu mediusul mainii stangi. In acest fel firul e ferm fixat in mana stanga. Policele si indicele raman libere si se vor folosi la efectuarea propriu-zisa a nodului. Nodul propriu-zis. Pozitia de plecare: firul din dreapta e tinut intre indice si police; firul din stanga e fixat cu degetele III-V, iar policele si indicele mainii stangi sunt libere.
Cu policele mainii stangi se apuca firul din dreapta. Firul din mana dreapta este tras cu policele mainii stangi.

Policele (cu firul din dreapta agatat) trece pe dinapoia firului din stanga. In acest fel se fece o bucla cu cele doua fire.

Firul din mana dreapta se aplica pe pulpa policelui stang Firul din mana stanga aplicat pe pulpa policelui stang. Se aplica indicele pe fir; firul e fixat intre police si indice.
Se trece firul tinut intre police si indice prin bucla. Firul trecut prin bucla e preluat cu mana dreapta. Conducerea nodului. Cele doua fire se mentin intinse; pentru cel din mana stanga tensiunea in fir se mentine prin aplicarea policelui.
Se roteste mana stanga astfel incat indicele mainii stangi sa ajunga deasupra nodului. Se aplica indicele mainii stangi pe firul din mana stanga. in acest fel se poate controla tensiunea in ambele fire in asa fel icat ele sa fie egal intinse (aceeasi tensiune in ambele fire). Strangerea nodului. Ambele fire se tractioneaza in mod egal unul impotriva altuia, fara a trage de structura ligaturata.
   
Firele se mentin in tensiune pregatite pentru urmatorul nod.    

 
image