image


Tratamentul plagilor
 
Definitie. Clasificare
Diagnosticul plagilor
Vindecarea plagilor Complicatiile plagilor. Cicatrizarea patologica
Tratamentul plagilor – notiuni generale

Tratamentul plagilor recente necontaminate
Tratamentul plagilor suturate
Tratamentul plagilor infectate
Tratamentul plagilor atone
Tratamentul plagilor cu sectiune tendinoasa sau nervoasa
Tratamentul plagilor prin întepare

Tratamentul plagilor prin împuscare
Tratamentul plagilor prin muscatura de animal
Plagile prin muscatura de sarpe


Definitie. Clasificare

Plaga este leziunea traumatica caracterizata prin întreruperea continuitatii tegumentului (solutie de continuitate cutanata).

În functie de mecanismul de producere plagile pot fi:

  • plagi prin taiere
  • plagi prin contuzie (lovire)
  • plagi prin întepare
  • plagi prin muscatura
  • plagi prin agresiune termica (arsuri, degeraturi)
  • plagi prin agresiune chimica (arsuri chimice)
  • plagi prin electrocutare etc.

Majoritatea plagilor sunt accidentale. Unele plagi sunt intentionale (consecutiv unor agresiuni sau, mai rar, a unor autoagresiuni); tot plagi intentionale sunt si plagile chirurgicale.

În functie de intervalul de timp scurs de la producerea plagii si momentul examinarii de catre medic plagile se clasifica în plagi recente (pâna la 6 ore) si plagi vechi (peste 6 ore). Aceasta clasificare are importanta atunci când - prin mecanismul de producere – plaga este aseptica la momentul accidentului; plaga poate fi considerata aseptica cca 6 ore de la momentul producerii, dupa care este considerata contaminata.

Pentru plagile care afecteaza cavitatile naturale ale corpului (abdomen, torace, cutia craniana) se foloseste o clasificare care are ca si criteriu definitor afectarea seroasei endocavitare (peritoneul, pleura, pericardul, dura mater). Astfel plagile în care seroasa este deschisa se numesc plagi penetrante, iar plagile în care seroasa nu este afectata se numesc plagi nepenetrante. Evident plagile penetrante au o gravitate mai mare, întrucât pot fi însotite de lezarea unor viscere intracavitare.


Diagnosticul plagilor

Diagnosticul pozitiv al unei plagi este usor de stabilit si se bazeaza pe anamneza, examen obiectiv si explorarea chirurgicala.

Anamneza stabileste

 • circumstantele si mecanismul de producere al plagii

  Este important - de exemplu - în cazul unei plagi prin taiere gradul de contaminare microbiana al agentului agresor (prin taierea cu o lama de cutit rezulta o plaga practic aseptica, pe când în cazul taierii cu un corp ascutit murdar cu pamânt sau rugina plaga este contaminata)

 • simptomele relatate de pacient

  Durerea este simptomul care apare constant în cazul producerii unei plagi. Dispare la un interval variabil de timp (fie spontan, fie în urma administrarii medicatiei antialgice). Reaparitia durerii în evolutia unei plagi atrage atentia asupra unei complicatii (infectie, hematom etc.).

  Hemoragia poate fi constatata de examinator (semn clinic) sau poate fi relatata de pacient (daca este oprita la momentul prezentarii).

  Impotenta functionala a segmentului anatomic afectat atrage atentia asupra unor posibile leziuni tendioase, musculare, osteo-articulare sau nervoase.

Examenul obiectiv al pacientului evidentiaza semne generale si semne locale:

 • semnele generale: agitatia, anxietatea, paloarea, tahicardia, hipotensiunea, febra

  Agitatia si anxietatea sunt manifestari comportamentale aparute în contextul starii psihice particulare postraumatice.

  Paloarea traduce – atunci când apare – anemia secundara consecutiva unei hemoragii importante.

  Hipotensiunea si tahicardia sunt semne ale hipovolemiei si apar daca hemoragia care însoteste plaga este importanta.

  Febra apare în evolutia unei plagi daca plaga este infectata; în acest caz vor trebui cautate si semnele locale ale infectiei.

 • semnele locale

  Existenta solutiei de continuitate se constata prin inspectie. Inspectia plagii evidentiaza si tesuturile profunde (muschi sau tendoane, viscere, elemente vasculo-nervoase), care pot coafectate. Însa simpla inspectie poate sa nu fie satisfacatoare pentru aprecierea tuturor leziunilor. Astfel capetele musculare sau tendinoase sectionate se retracta dincolo de marginile plagii si nu pot fi vazute; cheagurile de sânge pot de asemenea sa mascheze leziunile situate în profunzime. De aceea pentru evaluarea tuturor leziunilor (“ bilantul lezional ”) poate fi necesara explorarea chirurgicala a plagii (mentinerea departata a marginilor plagii, îndepartarea chiagurilor sau a corpilor straini, lavajul plagii, si cercetarea tuturor elementelor anatomice locale care ar putea fi lezate); aceasta necesita o anestezie locala si completeaza inspectia plagii.

  Hemoragia poate fi oprita la momentul examinarii sau poate fi activa. Gravitatea hemoragiei depinde de marimea vaselor sanguine lezate si de terenul biologic al victimei; tulburarile de coagulare preexistente – de ex. hemofilia – sau induse medicamentos – de ex. tratamentul cu acenocumarol la un bolnav cu fibrilatie atriala – pot conduce la hemoragii grave chiar în contextul clinic al unui traumatism minor.

  Scurgerile lichidiene sau aeriene apar în plagile penetrante si ne atrag atentia asupra coafectarii organelor subiacente. Astfel scurgerea de LCR la un bolnav cu o plaga craniana arata penetrarea durei mater. Intrarea si iesirea aerului printr-o plaga toracica (plaga suflanta) arata penetrarea pleurei parietale ± penetrarea plamânului. Exteriorizarea printr-o plaga abdominala a bilei, urinei, materiilor fecale sau a continutului gastric sau intestinal certifica coafectarea arborelui biliar, renal, a colonului, intestinului subtire sau stomacului.

  Impotenta functionala a unui segment anatomic este uneori relatata de pacient, dar functia segmentului afectat trebuie întotdeauna cercetata întrucât pierderea unei functii motorii sau senzoriale poate sa nu fi fost sesizata de victima pâna la momentul examinarii. Cele mai frecvente limitari functionale sunt imposibilitatea unor miscari (flexie sau extensie, abductie sau adductie) – determinate fie de sectionarea unor tendoane sau muschi, fie de o leziune osteo-articulara asociata - sau pierderea sensibilitatii cutanate în teritoriul unui nerv senzitiv afectat.

  Semnele celsiene locale (tumefierea, eritemul, durerea, caldura locala) pot fi constatate la examenul local al unei plagi si atrag atentia asupra inflamatiei (presupurative sau supurative) survenite în evolutia plagii.


Vindecarea plagilor

Vindecarea unei plagi se face prin cicatrizare . Cicatrizatrea este procesul biologic prin care între marginile plagii se formeaza o “plomba” de tesut conjunctiv care uneste (solidarizeaza) marginile plagii.

Imediat dupa agresiune (producerea plagii) se produce o hemoragie din vasele dermice lezate, care face ca elementele figurate sanguine sa se acumuleze în plaga si ulterior sa fie înglobate în coagulul format în cursul hemostazei, eliberând amine vasoactive. Vasoaminele determina o vasodilatatie locala temporara, care permite trecerea polimorfonuclearelor neutrofile (PMN), plachetelor sanguine si proteinelor plasmatice sa infiltreze plaga. Factorii biochimici eliberati de aceste celule opresc vasodilatatia si determina o faza de vasoconstrictie. Agregarea plachetara initiaza coagularea care (alaturi de vasoconstrictie) duce la oprirea hemoragiei si la depozitarea de fibrina între marginile plagii. Din trombocitele lizate se elibereaza câteva substante chemotactice (cum sunt factorul de crestere plachetar - platelet-derived growth factor (PDGF) – si factorul ß de crestere –transformare - transforming growth factor ß (TGF- ß )) care atrag celulele polimorfonucleare la nivelul plagii si initiaza inflamatia. Dupa cca 48 de ore macrofagele înclocuiesc PMN ca principale celule inflamatorii. Cele 2 tipuri de celule inflamatorii (PMN si macrofagele) produc debridarea plagii (eliminarea detritusurilor celulare si tisulare), elibereaza factori de crestere si initiaza reorganizarea matricii extracelulare. Faza urmatoare (proliferativa) începe la cca 72 de ore de la agresiune. Factorii chemotactici eliberati de celulele inflamatorii determina popularea plagii cu fibroblasti care încep sinteza de colagen. Fibrele de colagen umplu spatiul plagii si solidarizeaza marginile acesteia. Treptat sinteza de colagen scade, dar reorganizarea (rearanjarea fibrelor de colagen pe directia liniilor de forta care actioneaza asupra regiunii anatomice lezate) continua saptamâni sau chiar luni dupa vindecarea aparenta.

Procesul descris mai sus este sistematizat în trei faze :

 • faza inflamatorie si hemostatica
  • inflamatia imediata(2-5 zile)
  • hemostaza (vasoconstrictia, agregarea plachetara, coagularea)
  • inflamatia tardiva (fagocitoza, debridarea)
 • faza proliferativa (2 zile – 3 saptamâni)
  • granularea (fibroblastii umplu defectul cu fibre de colagen; se formeaza noi vase sanguine). Prin granulare se formeaza un tesut rosu, ferm, care nu sângereaza la desprinderea pansamentului. Granularea patologica (care se produce în conditii de hipoxie, ischemie, diabet) duce la formarea unui tesut de granulatie (denumit tesut de granulatie aton) care este albicios sau închis la uloare, moale, edematos, friabil si usor hemoragic; acest tesut împiedica epitelizarea si plaga nu are tendinta spre vindecare.
  • contractia (prin reorganizarea fibrelor de colagen marginile plagii se apropie una de alta, reducând marimea defectului)
  • epitelizarea: celulele epiteliale prolifereaza acoperind defectul cu un strat epitelial; epitelizarea se face dinspre marginile plagii (în plagile profunde) si din profunzime în plagile superficiale (în care exista resure epiteliale la nivelul fundului plagii)
 • faza de remodelare (restructurare functionala) (3 saptamâni – 2 ani)
  • producerea de colagen scade, dar noile fibre formate sunt mai groase
  • fibrele de colagen se orienteaza pe directia liniilor de forta
  • cu toate acestea tesutul cicatriceal este întotdeauna mai putin rezistent decât tesutul “original” care a fost lezat. În plus interpozitia acestui tesut conjunctiv cicatriceal între capetele sectionate ale unui nerv sau tendon compromite functionarea acestuia (motiv pentru care se încearca dirijarea procesului de cicatrizare prin sutura tendinoasa sau nervoasa)

    

Procesul de cicatrizare (vindecare) a unei plagi poate fi întârziat de diferiti factori. Acestia pot fi retinuti utilizând formula mnemotehnica DIDN'T HEAL. Mai jos sunt discutati pe scurt acesti factori nu în ordinea importantei, ci în ordinea din aceasta formula:

D = Diabetes : diabetul zaharat interfereaza cu cicatrizarea prin scaderea perfuziei periferice, prin scaderea fazei inflamatorii si a procesului de fagocitoza. Frecvent plagile pacientilor diabetici se infecteaza sau au o evolutie trenenta cu vindecare foarte lenta.

I = Infection : infectia locala produce liza colagenului si ca urmare cicatrizarea este lenta, iar cicatricea slaba, nerezistenta. Contaminarea bacteriana a unei plagi nu este însa sinonima cu infectia. Aparitia infectiei e determinata fie de o contaminare microbiana masiva, fie de conditii locale care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor (tesuturile devitalizate si secretiile care devin “mediu de cultura”, corpii straini – inclusiv materialele de sutura, diabetul, terenul imunodeprimat).

D = Drugs : steroizii si anabolizantele împiedica faza inflamatorie, proliferarea fibroblastilor si sinteza colagenului.

N = Nutritional problems : malnutritia proteincalorica, hipovitaminozele (A, C) si deficitul unor oligoelemente (de exemplu zincul)

T = Tissue necrosis : necroza tisulara întâzie procesul de cicatrizare prin prelungirea fazei inflamatorii (de debridare); în plus tesuturile necrotice favorizeaza aparitia infectiei. Necroza apare cu predilectie în ariile tisulare cu perfuzie sanguina redusa; o plaga minora a piciorului sau gambei la un pacient cu arteriopatie (aterosclerotica, diabetica etc.) sau tulburari de întoarcere venoasa (varice) poate fi punctul de plecare a unui ulcer cronic cu evolutie trenanta; necroza care se constituie la nivelul ulceratiei întârzie si mai mult cicatrizarea.

H = Hypoxia : oxigenarea inadecvata a tesuturilor poate sa apara prin vasoconstrictia datorata hipersimpaticotoniei, prin hipovolemia datorata hemoragiei, hipotermiei sau unor tulburari circulatorii.

E = Excessive tension on wound edges : tensiunea excesiva a suturii chirurgicale este un defect de tehnica care determina ischemie locala si necroza, care la rândul lor intârzie cicatrizarea.

A = Another wound : la pacientii cu mai multe plagi procesul de cicatrizare se desfasoara mai lent pentru toate plagile.

L = Low temperature : temperatura mai scazuta a extremitatilor (cu 1-2ºC) fata de temperatura centrala explica cicatrizarea mai lenta a plagilor la aceste localizari.

Alti factori care întârzie cicatrizarea unei plagi sunt:

 • aparitia unor complicatii evolutive (hematom, serom)
 • abundenta paniculului adipos subcutanat (care are o reactivitate imuna foarte scazuta si predispune la infectie)
 • iradierea tesuturilor (aspect particular important la pacientii neoplazici radiotratati înainte de interventia chirurgicala)
 • afectiuni specifice: insuficienta arteriala, insuficienta venoasa, limfedemul, neuropatiile, presiunea locala (ulcere de decubit), neoplasmele, vasculitete, micozele cutanate

 

Din punct de vedere evolutiv vindecarea unei plagi poate fi primara, secundara sau tertiara.

Vindecarea primara (per primam sau per primam intentionem): caracterizeaza plagile superficiale si plagile suturate. Vindecarea se face fara complicatii, iar cicatricea este subtire, supla, rezistenta si estetica.

Vindecarea secundara (per secundam sau per secundam intentionem) este tipul de vindecare al plagilor supurate sau cu devitalizari tisulare importante (la care sutura chirurgicala nu se poate face). La acestea fazele de debridare, granulare si contractie a plagii sunt prelungite, iar cicatricea rezultata este inestetica si groasa, dar cu rezistenta slaba.

Vindecarea tertiara (per tertio intentionem) este vindecarea care survine la plagile infectate, la care (prin tratament local antiseptic si tratament general) se obtine aseptizarea si se practica (intr-un al doilea timp terapeutic) sutura plagii.


Complicatiile plagilor. Cicatrizarea patologica

Complicatiile care pot surveni în cursul cicatrizarii plagilor sunt:

 • infectia plagii . Inflamatia consecutiva infectiei parcurge o faza presupurativa si o faza supurativa. Infectia este favorizata de prezenta corpilor straini. Exista si infectii particulare ale plagilor. Astfel plagile prin muscatura de animal pot fi contaminate cu virusul rabic (daca animalul agresor sufera de turbare). Plagile profunde creaza conditii de dezvoltare locala a unor germeni anaerobi. Dezvoltarea bacteriilor anaerobe din genul Clostridium poate duce la gangrena gazoasa, care ameninta chiar viata pacientului. Dezvoltarea în profunzimea plagii a bacilului tetanic determina difuziunea sistemica a toxinei tetanice si aparitia tetanosului.
 • hematomul sau seromul plagii se formeaza prin acumularea sanguina sau sero-limfatica. Aparitia acestora predispune la infectie si întârzie vindecarea.
 • dehiscenta (dezunirea marginilor) unei plagi suturate se produce în urma infectiei sau datorita starii biologice precare a victimei (hipoproteinemie,anemie). În cazul dehiscentei totale a unei plagi operatorii abdominale se produce evisceratia (iesirea viscerelor abdominale din cavitatea peritoneala).

 

Interventia unor factori care perturba procesul de cicatrizare poate duce la formarea unor cicatrici patologice (care sunt de fapt complicatii tardive ale plagilor):

 • cicatricea hipertrofica – este voluminoasa, dura, rosie, uneori pruriginoasa

 • cicatricea cheloida – este voluminoasa , mai elevata (“în relief”) fata de tegumentul adiacent, cu suprafata neregulata, rosie; “plomba” conjuctiva se infiltreaza adânc în hipoderm si în tegumentul sanatos învecinat; uneori este dureroasa
 
 • cicatricea retractila – se formeaza la nivelul zonelor articulare; are forma unei benzi fibroase care împiedica extensia si retracta în flexie articulatia subiacenta


Tratamentul plagilor – notiuni generale

Tratamentul plagilor cuprinde masuri generale de tratament si masuri locale.

Tratamentul general cuprinde:

 • antibioticoterapia – atunci când este necesar (infectie sau risc de infectie a plagii)
 • corectarea hipovolemiei si anemiei (în cazul plagilor cu hemoragie importanta) – implica tratament volemic, electrolitic sau chiar transfuzii)
 • masuri de resuscitare si de sustinere a functiilor vitale - în cazul plagilor grave
 • profilaxia antitetanica

  În general în România pacientii au beneficiat de vaccinarea antitetanica (cu anatoxina tetanica) în copilarie. Totusi în cazul concret al unui pacient cu o plaga este imposibil de determinat în timp util titrul de anticorpi neutralizanti al pacientului respectiv. De aceea în cazul cazul unui pacient cu o plaga profunda, cu distrugeri tisulare importante sau contaminata cu pamânt, gunoi, rugina etc. se va face o administrare de vaccin antitetanic (subcutanat sau intramuscular), care are rolul de a activa memoria imunologica (rapel).

  În cazul producerii tetanosului tratamentul general implica administrarea serului antitetanic; acesta contine imunoglobuline antitoxina tetanica (cu efect inactivator) si este obtinut prin imunizarea animalelor – de obicei cai – si recoltarea de ser de la acestia; însa tratamentul cu ser allogen are reactii adverse importante datorate antigenelor continute în serul animal.

 • profilaxia antirabica – poate fi necesara în cazul plagilor prin muscaturi de animale. Se face cu vaccin antirabic (cu virus rabic atenuat) în administrare subcutanata.

  Virusul turbarii – odata inoculat prin muscatura unui animal bolnav – se propaga lent de-a lungul filetelor nervoase spre sistemul nervos central. Turbarea (rabia) are o perioada de incubatie între 10 si 360 de zile, cu o medie de 120 de zile; în cazul muscaturilor în partea superioara a corpului (cap, gât, membre superioare) incubatia dureaza în medie 30 de zile. Întrucât rabia este mortala, la cea mai mica suspiciune de contaminare se va decide profilaxia antirabica, iar aceasta perioada de incubatie este perioada terapeutica utila în care trebuie facuta vaccinarea.

  Ne putem afla în una din urmatoarele situatii:

  1.victima a fost muscata de un animal caruia i s-a facut anterior vaccinarea antirabica

  2. animalul nu este vaccinat, dar este cunoscut si poate fi supravegheat

  3. animal necunoscut sau salbatic

  În cazul în care animalul agresor a fost vaccinat antirabic, profilaxia antirabica a victimei nu este necesara. În cea de-a doua situatie animalul se supravegheaza 2 saptamâni; daca în aceasta perioada apare rabia la animalul respectiv, atunci se va începe vacccinarea antirabica a victimei. Daca animalul nu a putut fi identificat, nu poate fi supravegheat sau plaga a fost facuta de muscatura unui animal salbatic, atunci este obligatorie vaccinarea antirabica a victimei.

 • îngrijiri specifice – în functie de tipul plagii

 

Tratamentul local al plagii cuprinde toaleta plagii, hemostaza, debridarea, sutura, drenajul si pansamentul. Pentru a se putea face aceste masuri terapeutice este necesara adesea anestezia locala.

Prin toaleta plagii se întelege ansamblul de masuri care vizeaza aseptizarea plagii. Se face cu solutii antiseptice uzuale. Pentru aseptizarea tegumentului din jurul plagii se folosesc alcoolul, tinctura de iod sau betadina. Pentru toaleta plagii propriu-zise se folosesc apa oxigenata, betadina, solutia de cloramina, rivanol, acid boric; de asemenea se pot folosi antiseptice sub forma solida (pulbere) precum acidul boric sau iodoformul.

Hemostaza cuprinde ansamblul de masuri care vizeaza oprirea hemoragiei. Cele mai importante metode de hemostaza folosite în cursul tratamentului plagilor sunt ligatura vasculara, compresiunea mecanica si electrocoagularea.

Debridarea plagii consta în excizia tesuturilor devitalizate; aceasta trebuie facuta “cu economie”, fara a se extirpa tesuturile vitale.

Sutura se practica pentru a grabi vindecarea plagii (vindecare primara). Manevra este indicata însa numai în cazul plagilor necontaminate sau cu contaminare redusa. Sutura plagilor contaminate ar crea conditii de dezvoltare a bacteriilor si ar conduce la aparitia unui abces; acesta ar determina dehiscenta plagii sau desfacerea terapeutica a suturii pentru evacuarea puroiului.

Drenajul consta în plasarea unui tub, a unei lame de cauciuc sau a unei mese sub sutura pentru a permite evacuarea lichidelor. Este indicat în cazul plagilor cu contaminare redusa la care s-a facut totusi sutura sau când persista riscul unei hemoragii sau limforagii dupa efectuarea suturii. Volumul si aspectul drenajului constituie ulterior un indicator important al evolutiei plagii.

Aceste manevre terapeutice necesita deseori efectuarea anesteziei locale. De obicei se foloseste anestezia prin infiltratie (infiltrarea cu un anestezic local – lidocaina, bupivacaina etc. – a buzelor plagii), dar se poate folosi si anestezia tronculara (de exemplu anestezia prin infiltrarea nervilor colaterali ai unui deget). Anestezia locala se face dupa aseptizarea tegumentului din jurul plagii.

Pansamentul consta în izolarea plagii cu materiale sterile (de obicei fasa de tifon) pentru a reduce contaminarea exogena cu germeni microbieni.


Tratamentul plagilor recente necontaminate

Se considera plaga recenta o plaga de la a carei producere au trecut mai putin de 6 ore. În acest interval de timp plaga poate fi considerata aseptica daca prin mecanismul de producere nu a survenit contaminarea microbiana (de exemplu o plaga prin taiere cu un cutit). În general aceste plagi au indicatie de sutura primara.

Gesturile terapeutice care trebuie efectuate în cazul unei astfel de plagi sunt:

 • badijonarea tegmentului adiacent plagii cu betadina, alcool sau tinctura de iod; daca regiunea anatomica lezata are pilozitate este necesara raderea parului. Badijonarea se face dinspre marginea plagii spre exterior (lateral); în acest fel germenii microbieni sunt îndepartati mecanic dinspre marginea plagii

 • anestezia locala prin infiltratia buzelor plagii cu xilina 0,5-1% sau alt anestezic local

 • explorarea plagii: se vor cauta leziunile organelor subiacente; în urma bilantului lezional se va aprecia daca plaga poate fi tratata prin sutura, daca necesita alte tratamente (de exemplu o sutura musculara) înainte de sutura cutanata sau daca e indicat sa îndrumam pacientul la un serviciu specializat cu sau fara sutura cutanata de acoperire (de exemplu în cazul unei plagi cu sectiunea unui nerv).
 • hemostaza
 • lavajul abundent cu un tampon de tifon folosind solutii antiseptice (apa oxigenata, cloramina, acid boric, rivanol etc.)
 • excizia tesuturilor devitalizate; îndepartarea eventualilor corpi straini; regularizarea marginilor plagii
 • sutura cutanata
 

 • Uneori sutura se face doar pentru a preveni infectia (sutura de acoperire) pe timpul transportului la un serviciu specializat. Sutura de acoperire se va practica în

  • plagi craniocerebrale (pentru a preveni infectia învelisului meningeal)
  • plagi penetrante adbominale
  • plagi penetrante toracice (mai ales în cazul traumatopneei)
  • plagi cu leziuni nervoase sau tendinoase.

   În toate aceste cazuri pacietul va fi transferat catre un serviciu chirurgical specializat.

 • aplicarea unui pansament uscat simplu

 

Se vor avea avea în vedere si masurile generale de tratament:

 • profilaxia antitetanica
 • antibioticoprofilaxia

Tratamentul plagilor suturate

În cazul plagilor suturate obiectivul tratamentului este vindecarea per primam.

În cazul unei evolutii simple, necomplicate tratamentul consta doar în badijonarea cu antiseptice (alcool, betadina, tinctura de iod) si pansamentul plagii zilnic sau la 2-3 zile. Dupa câteva zile plaga suturata poate fi lasata si nepansata (vindecare deschisa).

Scoaterea firelor de sutura se face în functie de vascularizatia regiunii anatomice în care se afla plaga (o vascularizatie bogata determina o vindecare mai rapida) si de starea biologica a pacientului (care poate întârzia vindecarea). În general firele se scot dupa cum urmeaza:

-dupa 5 zile în cazul plagilor gâtului, fetei si craniului

-dupa 7-8 zile în cazul plaglor abdominale si ale membrelor

-dupa 8-10 zile în cazul plagilor de pe fata posterioara a toracelui

În cazul pacientilor tarati (neoplazici, diabetici etc.) e recomandabil sa se aiba în vedere intervale cu 1-2 zile mai lungi decât cele mentionate mai sus.

În cazul în care în evolutia unei plagi suturate survine inflamatia, aceasta poate evolua în doua faze: faza congestiva (presupurativa) si faza supurativa.

În faza congestiva plaga este eritematoasa, dureroasa (spontan, la miscari si la palpare), tumefiata, cu tegumentul adiacent indurat. Pot aparea si semne generale precum febra si frisoanele. Tratamentul cuprinde masuri generale (antibioticoterapie, tratament antiinflamator) si masuri locale (aplicatii locale cu alcool, rivanol sau unguente antiinflamatorii – de ex. unguent bismutat).

Faza supurativa se caracterizeaza din punct de vedere morfopatologic prin aparitia puroiului. Clinic se manifesta prin dureri intense la nivelul plagii, accentuate la palpare, tumefierea (bombarea) plagii, eritem, febra si frisoane; la palpare se evidentiaza fluctuenta (semn caracteristic al colectiei lichidiene), induratia si edemul tegumentului adiacent. În cazul fistulizarii se constata eliminarea puroiului prin unul sau mai multe orificii fistuloase. Tratamentul în aceasta situatie consta în deschiderea larga a plagii si evacuarea puroiului; în zilele urmatoare se va face tratamentul local antiseptic de 1-2 ori pe zi, urmând ca plaga sa se vindece per secundam; la acestea se asociaza tratamentul; general antibiotic.

Evolutia unei plagi suturate poate fi complicata si de formarea unui serom (colectie sero-limfatica) sau a unui hematom (colectie sanguina). În primul caz se evidentiaza tumefierea si induratia plagii; în al doilea caz la acestea se adauga si coloratia violacee. Tratamentul consta în deschiderea plagii pe o portiune a ei (prin scoaterea câtorva fire de sutura) si evacuarea colectiei lichidiene; antibioticoprofilaxia este o masura generala utila în acest caz.


Tratamentul plagilor infectate

Plagile pot fi contaminate microbian prin mecanismul de producere (plagi murdarite cu pamânt, cu retentie de corpi straini, prin muscatura de animal) sau pot fi contaminate ulterior producerii lor (o plaga mai veche de 6 ore este considerata în principiu contaminata). De fapt orice plaga este contaminata. Dezvoltarea infectiei depinde însa de gradul contaminarii, virulenta germenilor si de vascularizatia regiunii traumatizate. În aceste cazuri tratamentul vizeaza vindecarea secundara (plaga nesuturata) sau vindecarea secundara.

Tratamentul general va fi antibiotic.

Tratamentul local va consta în:

 • toaleta mecanica si chimica (de 1-2 ori pe zi) prin spalarea cu solutii antiseptice; se îndeparteaza puroiul, detritusurile tisulare si secretia plagii
 • pansament uscat, absorbant

În cazul în care dupa 2-3 zile nu apar semne clinice de infectie a plagii se practica sutura (eventual cu un drenaj) – care se numeste în acest caz sutura primara întârziata.

În cazul plagilor infectate în care infectia este controlata prin tratamentul general si local (plaga este curata – cu secretie minima, fara puroi, cu tesut de granulatie sanatos, iar examenul bacteriologic al secretiei plagii arata doar germeni comensali) se poate face sutura plagii (protejata cu un drenaj) pentru a-i grabi vindecarea; sutura se numeste în acest caz sutura secundara, iar vindecarea plagii se numeste vindecare tertiara.


Tratamentul plagilor atone

Plagile atone sunt acele plagi care evolueaza o perioada îndelungata fara tendinta spre vindecare; sunt acoperite de obicei de un tesut de granulatie patologic (exuberant, friabil, sângerând la atingere), iar la marginile plagii se constituie o “bordura” scleroasa care împiedica epitelizarea dinspre marginile plagii (de exemplu ulcerul cronic al gambei care apare în cadrul bolii varicoase a membrelor inferioare).

În cazul unei astfel de plagi se poate face chiuretarea tesutului de granulatie în exces si extirparea marginii scleroase. Se poate tenta sutura secundara, dar aceasta este rareori posibila (marginile plagii sunt retractate si ar rezulta o sutura în tensiune). Pentru epitelizarea unei astfel de plagi este necesara plastia cu piele libera sau plastia cu lambouri cutanate.


Tratamentul plagilor cu sectiune tendinoasa sau nervoasa

În cursul unui traumatism se poate produce sectionarea sau ruperea unuia sau mai multor tendoane. Ruptura tendinoasa poate fi partiala sau totala. În cazul rupturii partiale functia tendonului nu este afectata, leziunea putând fi constatata doar la explorarea plagii. În cazul rupturii (sectiunii) tendinoase totale se constata imposibilitatea executarii unor miscari si pozitia anormala a membrului afectat.

Sectionarea sau ruperea unui nerv periferic în cadrul unui traumatism deschis se recunoaste prin anestezia în teritoiul nervului respectiv sau tulburari motorii; confirmarea lezinii nervoase se face în cursul explorarii plagii.

Tratamentul unor astfel de plagi implica tenorafia sau neurorafia. În conditii de urgenta se face hemostaza si sutura cutanata de acoperire; ulterior pacientul se îndruma la un serviciu specializat.


Tratamentul plagilor prin întepare

În aceste plagi leziunea superficiala este mica; gravitatea lor depinde însa de leziunile produse în profunzime. Aceste plagi au de asemenea riscul însamântarii cu germeni microbieni (inclusiv germeni anerobi); de aceea profilaxia antitetanica si antibiotica sunt obligatorii.

Plagile prin întepare cu spini vegetali sau aschii de lemn se soldeaza adesea cu retentia de corpi straini; întrucât acestia întretin infectia e necesara extragera lor; la nevoie se poate recurge la o incizie (care largeste plaga) pentru a permite extragerea corpului strain.

Plagile prin întepaturi de insecte sunt punctiforme, dar sunt însotite de inocularea unor substante cu efecte biologice. În cazul întepaturilor de tântari se produce o mica papula eritematoasa pruriginoasa, care dispare în decurs de 20-30 de minute. În cazul întepaturilor produse de albine sau viespi efectele biologice ale substantelor inoculate sunt mai importante. Se produce tumefierea regiunii anatomice întepate; ca urmare e necesara scoaterea imediata a obiectelor care ar putea produce compresiune (inele, verigheta, bratara); uneori chiar si acest gest simplu devine complicat întrucât edemul distal poate împiedica scoaterea acestor obiecte. În figura de mai jos se arata tehnica scoaterii unui inel de pe un deget edematiat. Pot sa apara si efecte alergice a caror intensitate poate sa mearga pâna la socul anafilactic. Ca urmare alaturi de tratamentul local (aplicatii locale antiinflamatorii) e necesar un tratament general: cortizon, antihistaminice.


Tratamentul plagilor prin împuscare

Plagile prin împuscare se caracterizeaza printr-un orificiu de intrare si unul de iesire. Linia imaginara care uneste cele doua orificii ne orienteaza asupra organelor afectate de proiectilul care a trecut prin segmentul corporal respectiv (rationament anatomic).

Sunt plagi de o gravitate deosebita; gravitatea e data de hemoragie, de alterarea unor functii vitale (respiratia, functia cardiocirculatorie, activitatea cerebrala) sau de amorsarea mecanismelor patogenetice ale unor afectiuni “în timpul 2” (de exemplu peritonita). În afara de leziunile produse de proiectilul propriu-zis apar si leziuni produse de “proiectilele secundare” (fragmente tisulare desprinse de glont si proiectate spre peretii laterali ai traiectului glontului). În plus sunt întotdeauna contaminate microbian (prin antrenarea de fragmente contaminate desprinse din îmbracaminte sau tegument) – având inclusiv riscul dezvoltarii infectiilor cu anaerobi.

Tratamentul acestor plagi cuprinde:

 • tratamentul general de sustinere a functiilor vitale (tratament volemic, transfuzie sanguina, oxigenoterapie sau asistarea ventilatiei, tratament cardiotonic); antibioticoterapie
 • hemostaza chirurgicala
 • rezolvarea chirurgicala a leziunilor organice

Tratamentul plagilor prin muscatura de animal

Plagile prin muscatura sunt întotdeauna contaminate microbian si expuse riscului dezvoltarii infectiei. De aceea aceste plagi nu se sutureaza si se trateaza conform ghidului de tratament a plagilor septice prezentat mai sus.

În toate plagile prin muscatura trebuie avute în vedere profilaxia antitetanica si profilaxia antirabica (vezi mai sus).

Cel mai frecvente plagi prin muscatura sunt cele prin muscatura de câine. Mai rar plagile prin muscatura sunt produse de pisica, sobolan sau alte animale. Animalele salbatice evita în general omul; atunci când au produs o plaga prin muscatura trebuie suspectate de turbare (rabie).

Având în vedere aceste principii tratamentul unei plagi prin muscatura cuprinde urmatoarele secvente:

 • raderea parului (daca pielea regiunii muscate este acoperita de par)
 • degresarea tegumentului adiacent plagii cu benzina usoara sau spalarea cu apa si sapun
 • badijonarea tegumentului adiacent cu un antiseptic potrivit (alcool, betadina, tinctura de iod)
 • anestezia locala prin infiltratie
 • explorarea si debridarea plagii
 • lavajul abundent cu solutii antiseptice potrivite (apa oxigenata, cloramina, rivanol, acid boric, betadina)
 • sutura primara este interzisa; poate fi eventual facuta (în functie de evolutia plagii) o sutura secundara; pana la vindecarea secundara sau sutura secundara se va face debridarea si toaleta antiseptica zilnica a plagii
 • tratamentul general: tratamentul antibiotic, profilaxia antitetanica, profilaxia antirabica

Plagile prin muscatura de sarpe

Plagile prin muscatura de sarpe se caracterizeaza prin inocularea în hipoderm a veninului, care poate avea efect letal.

În România exista doua specii de serpi veninosi: vipera si vipera cu corn. Veninul acesor serpi contine enzime cu efect hemolitic, proteolitic si neurotoxic.

Plaga prin muscatura de sarpe este localizata de obicei la nivelul gambei si are forma a doua întepaturi alaturate, în jurul carora se formeaza în decurs de câteva minute o coroana de vezicule.

Manifestarile clinice ale inocularii veninului sunt locale si sistemice:

 • manifestarile locale: durere, eritem si edem
 • manifestarile generale (se instaleaza progresiv): greata si varsaturi, astenie, ameteala, hipotensiune, diferite tipuri de hemoragii (echimoze si petesii generalizate, gingivoragii, epistaxis, hematemeza), tulburari de ritm cardiac; în timp victima devine comatoasa si poate evolua spre prabusire hemodinamica si deces.

Având în vedere gravitatea situatiei tratamentul trebuie sa fie instituit rapid dupa muscatura si sa fie energic. Scopurile tratamentului sunt:

 • eliminarea veninului si/sau prevenirea difuzarii lui
 • inactivarea veninului
 • sustinerea functiilor vitale

Eliminarea veninului si prevenirea resorbtiei sale se poate face prin suctiune, prin incizie sau prin excizie. Suctiunea orala se face cca 30 de minute, chiar la locul accidentului. Este însa extrem de important ca salvatorul sa nu aiba leziuni ale mucoasei orale (veninul nu se absoarbe prin mucoasa intacta); metoda are insa o eficienta foarte mica.

Incizia permite eliminarea partiala a veninului prin sângerarea pe care o produce. Incizia se face în axul longitudinal al membrului afectat, între cele 2 puncte care reprezintamarca muscaturii. Este esential ca incizia sa fie superficiala (tegumentul si hipodermul) - deasupra fasciei de învelis. Pentru aceasta se va face un pliu cutanat, iar incizia se va plasa pe “creasta” acestui pliu – vezi mai jos.

Excizia consta în “decuparea” unei rondele de tegument si hipoderm în jurul muscaturii; excizia ridica tesutul pâna la fascia de învelis.

Scaderea resorbtiei veninului se face prin refrigerare locala (aplicarea locala aunei pungi cu ghiata); eficienta metodei este însa redusa.

Tratamentul general se face prin administrarea de ser antiviperin. Acesta este recoltat de la cai imunizati si contine imunoglobuline care inactiveaza agentii biochimici din venin. Serul are însa efect antigenic (continând o gama larga de proteine straine) si poate avea efecte secundare; este necesara monitorizarea tensiunii arteriale, pulsului, respiratiei si traseului electrocardiografic, iar mijloacele de tratament a unor eventuale manifestari alergice (adrenalina, cortizon, antihistaminice) trebuie sa fie pregatite.

În paralel cu aceste masuri sunt necesare acte terapeutice de monitorizare si sustinere a functiilor vitale (monitorizare, oxigenoterapie, tratament cardiotonic si vasoactiv etc.).


 image